Country Report Bulgaria 2018

Report krajiny

  • Bulgaria
  • Poľnohospodárstvo,
  • Automotive / Doprava,
  • Chemikálie / Farmácia,
  • Stavebníctvo,
  • Tovary dlhodobej spotreby,
  • Elektronika / ICT,
  • Finančné služby,
  • Gastro,
  • Stroje / strojárstvo,
  • Hutníctvo,
  • Papier,
  • Služby,
  • Oceliarstvo,
  • Textil

09 okt 2018

Bulgaria´s economic growth is forecast to remain robust in 2018 and 2019, as household spending is spurred by wage growth and an improving labour market.

 

Bulgaria 2018 - Key figures

 

 

 

 

 

Bulgaria 2018 - Industries performance forecast

 

Political situation

Head of state: President Rumen Radev (since January 2017)

Head of government: Prime Minister Boyko Borisov (since May 2017)

Population: 7.0 million

Some political instability remains

After the snap elections held in March 2017 Boyko Borisov from the centre-right GERB party became Prime Minister for the third time. He heads a coalition government of GERB and the nationalist “United Patriots” party, with just a slim majority in parliament (122 of 240 seats).

The snap elections became necessary as the previous government under Borisov had resigned after Rumen Radev, a socialist–backed pro-Russian won the November 2016 presidential elections. 

Political discontent remains high, especially over the slow progress in combating graft and corruption and social welfare issues. While the incumbent government pursues a pro-EU policy, the socialist party and President Radev favour closer political and economic relations with Russia.  

Economic situation

Solid growth expected in 2018 and 2019

 

 

Bulgaria 2018 - Real GDP growth

 

 

Economic growth has accelerated since 2015, driven primarily by stronger exports and growing private consumption. GDP is forecast to remain robust in 2018, as household spending is spurred by wage growth and an improving labour market (unemployment is expected to decrease to about 5.5% in 2018). At the same time, exports continue to be driven by increased eurozone demand, and investments (including EU-financed infrastructure projects) picked up again. Economic expansion is forecast to lose some momentum in 2019, but to remain strong at above 3%. Both private consumption and investment growth are expected to slow down next year.

After a surplus in 2017, the fiscal balance is expected to turn to a modest deficit in 2018 and 2019. Public debt remains sustainable (at 24% of GDP in 2019).

Bulgaria 2018 - Real private consumption

After a banking crisis in 2014 the sector has made big improvements, with the IMF’s 2016 banking sector assessment and a stress test made by the Central Bank showing that the sector is well-capitalised and more resilient to shocks. However, more than 10% of total loans are still non-performing, which continues to be a threat to bank profitability.

Bulgaria’s monetary policy framework is strong with a solid commitment to its currency board arrangement (the lev is pegged to the euro), which supports foreign investor confidence. However, this arrangement limits Bulgaria’s ability to combat external imbalances. The peg is maintainable due to large international reserves (more than nine months of import cover) and current account surpluses.

Bulgaria 2018 - Real exports of goods and services

Political instability remains an issue for Bulgaria´s long-term economic growth prospects, while corruption and red tape still hamper the business environment. The high level of emigration (about one million Bulgarians live abroad) and a shrinking and ageing population (the United Nations expect that Bulgaria’s population will decrease from 7 million to 5.2 million by 2050) add to the woes of the labour market and reduce the potential for long-term growth.

Zrieknutie sa zodpovednosti

Každá publikácia, ktorá je k dispozícii na našej webovej stránke, ako aj správa, článok, obchodné informácie, tipy a užitočný obsah, infografiky, videá (každý z nich je k dispozícii v časti "Publikácie") sa poskytuje len na informačné účely a nie je určená ako odporúčanie alebo obchodné poradenstvo pre akéhokoľvek čitateľa pre jeho konkrétne finančné transakcie, investície alebo stratégie. Čitatelia si musia urobiť vlastné nezávislé rozhodnutia, či už obchodné alebo iné, týkajúce sa poskytnutých informácií. Hoci sme vynaložili maximálne úsilie, aby sme zabezpečili, že informácie obsiahnuté v ktorejkoľvek z našich publikácií boli získané zo spoľahlivých zdrojov, spoločnosť Atradius nenesie zodpovednosť za akékoľvek chyby alebo opomenutia, ani za výsledky alebo závery, ku ktorým sa dospelo použitím takýchto informácií. Všetky informácie obsiahnuté v ktorejkoľvek z našich publikácií sa poskytujú "tak, ako sú", t. j. bez záruky ich celistvosti, úplnosti, presnosti, aktuálnosti alebo záruky dosiahnutia požadovaných výsledkov, ktoré čitateľ zamýšľa dosiahnuť ich použitím, a rovnako bez akejkoľvek inej záruky, či už výslovnej alebo implicitnej. Spoločnosť Atradius, jej pridružené spoločnosti alebo korporácie, ani ich partneri, zástupcovia alebo zamestnanci v žiadnom prípade nenesú zodpovednosť voči čitateľom alebo komukoľvek inému za akékoľvek rozhodnutie alebo konanie prijaté alebo uskutočnené na základe informácií získaných z týchto publikácií, ani za akékoľvek iné následné, osobitné alebo iné podobné škody alebo ujmy, a to ani v prípade, že boli na možnosť takýchto následných škôd vopred upozornení..