Hungary: businesses expect economy to improve in 2021

Barometer platobnej morálky

  • Maďarsko
  • Poľnohospodárstvo,
  • Tovary dlhodobej spotreby,
  • Gastro

25 nov 2020

Despite COVID-induced economic crisis, business confidence remains upbeat moving into 2021.

Introduction

Most businesses in Hungary believe the domestic and global economies will improve next  year and that the greatest challenge to profitability will come from collecting outstanding invoices. 57% of respondents to the 2020 Payment Practices Barometer survey in Hungary reported a negative impact on revenue and 50% on cash flow. This compares favourably to Eastern Europe as a whole where 59% of businesses reported a negative impact on revenue and 51% on cash flow.

When asked what kind of measures they needed to take to protect their business from the negative impact of the pandemic-led economic crisis, the most frequent response was that they needed to delay invoice payments to their own suppliers (35%). Businesses in Hungary also reporting workforce lay-offs and hire freezes, suggesting the pandemic may have had a high impact on the local labour market.

Key takeaways from the report

  • Trade credit withdrawn from higher-risk businesses
  • More than half of businesses in Hungary lengthen payment terms
  • Overdue invoices increase, but stay in line with regional averages
  • Majority of Hungary businesses demand payment guarantees

Interested in getting to know more?

For a complete overview of the corporate payment behaviour in Hungary during the COVID-19 pandemic and global recession, please download the complete report. The report gives also insight into the impact of the pandemic-induced economic crisis on the following industries in the country:

  • Agri-food
  • Chemicals
  • Electronics
  • Steel-metals
  • Construction materials

All content on this page is subject to our Disclaimer, available here.

 

Zrieknutie sa zodpovednosti

Každá publikácia, ktorá je k dispozícii na našej webovej stránke, ako aj správa, článok, obchodné informácie, tipy a užitočný obsah, infografiky, videá (každý z nich je k dispozícii v časti "Publikácie") sa poskytuje len na informačné účely a nie je určená ako odporúčanie alebo obchodné poradenstvo pre akéhokoľvek čitateľa pre jeho konkrétne finančné transakcie, investície alebo stratégie. Čitatelia si musia urobiť vlastné nezávislé rozhodnutia, či už obchodné alebo iné, týkajúce sa poskytnutých informácií. Hoci sme vynaložili maximálne úsilie, aby sme zabezpečili, že informácie obsiahnuté v ktorejkoľvek z našich publikácií boli získané zo spoľahlivých zdrojov, spoločnosť Atradius nenesie zodpovednosť za akékoľvek chyby alebo opomenutia, ani za výsledky alebo závery, ku ktorým sa dospelo použitím takýchto informácií. Všetky informácie obsiahnuté v ktorejkoľvek z našich publikácií sa poskytujú "tak, ako sú", t. j. bez záruky ich celistvosti, úplnosti, presnosti, aktuálnosti alebo záruky dosiahnutia požadovaných výsledkov, ktoré čitateľ zamýšľa dosiahnuť ich použitím, a rovnako bez akejkoľvek inej záruky, či už výslovnej alebo implicitnej. Spoločnosť Atradius, jej pridružené spoločnosti alebo korporácie, ani ich partneri, zástupcovia alebo zamestnanci v žiadnom prípade nenesú zodpovednosť voči čitateľom alebo komukoľvek inému za akékoľvek rozhodnutie alebo konanie prijaté alebo uskutočnené na základe informácií získaných z týchto publikácií, ani za akékoľvek iné následné, osobitné alebo iné podobné škody alebo ujmy, a to ani v prípade, že boli na možnosť takýchto následných škôd vopred upozornení..